Op minstens vier aspecten heeft mindmappen een meerwaarde.
- Het leren gaat beter
Informatie wordt geordend waardoor er een goed beeld komt van het geheel.
Relaties zijn goed te zien.
Met mindmappen kan bestaande kennis worden geactiveerd, daar kan dan weer nieuwe kennis aan toegevoegd worden. Door deze verbindingen te leggen gaat leren beter. - Onthouden is makkelijker
Omdat een mindmap een beroep doet op verschillende delen van onze hersenen. Niet alleen links (vooral talig), maar ook rechts (o.a. afbeeldingen). Door die verbindingen te leggen, onthouden we makkelijker. Mindmappen bevordert associëren. Ook daardoor ontstaan meer verbindingen.
Het gebruik van afbeeldingen in een mindmap is heel belangrijk, want daarmee wordt het visueel geheugen ingeschakeld. Veel mensen onthouden beter als ze het zien dan als ze iets horen of lezen. - Presenteren gaat eenvoudig
Een mindmap geeft snel overzicht. Als er een lijn in een presentatie zit, is die direct duidelijk. De centrale afbeelding in het midden geef continu de focus aan. - Een mindmap motiveert
Het maken van een mindmap is gewoon leuk, zeker als je hem zelf tekent of maakt met een computer met bijvoorbeeld iMindMap. Hoe meer creativiteit in de mindmap wordt gestopt, hoe leuker het wordt.
Heb jij ervaring met de meerwaarde van mindmappen, laat dat dan via een reatie weten.
13 responses to “De meerwaarde van mindmappen”
weg-wijs kindercoach @wegwijskinderco
Relaties worden zichtbaar, het is je EIGEN plaatje van een tekst. Visueel geheugen wordt aangesproken. Meerdere kapstokken.
Jack Duerings @JackDuerings
Mindmappen is een echte verrijking,mits goed aangeleerd en toegepast in de juiste fase van het leer proces en doelstelling.
Voor mijn studie Master En werk ik aan een verslag over mindmapping in groep 1-2 en ik heb een aantal vragen.
Wat is de juiste fase in het leerproces, volgens u?
Zijn er wetenschappelijke bewijzen dat deze manier van gegevens ordenen ook werkelijk een meerwaarde heeft?
Is u bekend of er felle tegenstanders zijn tegen dit concept (ik kan bijvoorbeeld de reactie van Jack Duerings niet lezen, maar ben benieuwd wat zijn opmerking was)?
Ik kijk uit naar uw reactie.
Beste Nicole,
Dat is interessant; mindmappen in groep 1 en 2. Daar hebben wij voor leraren van die groepen een speciale workshop voor gemaakt. De focus daarbij ligt op begrijpend luisteren. We analyseren een prentenboek met behulp van vier hoofdtakken ( wie, waar, probleem en oplossing). Als je wil, kan ik wel meer informatie sturen hierover.
Er is inderdaad wetenschappelijk onderzoek naar de meerwaarde van mindmappen. A.s. vrijdag houden wij een masterclass waarin wij onderzoek van de universiteit Gent ( Merchie) en onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen ( Stokhof) centraal zetten. Ook Rianne Hofma is bezig met onderzoek. Kijk maar eens op http://www.mindmappenmetkleuters.nl
Geen felle, maar wel tegenstanders van het concept van mindmappen vind je bij mensen met een sterk mentale dynamiek. Zij hebben al een strakke ordening in hun hersenen en een mindmap verstoort die ordening. Die groep is echter klein. Bij managers is deze groep wel iets groter.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze info. Je mag me altijd mailen voor meer informatie.
Met vriendelijke groeten,
Robert
Logopedievechtstreek @logovechtstreek @DyslexieExpress
Aanleren en onthouden van moeilijke woorden en begrippen!
Hoewel ik zelf ook overtuigd ben van de meerwaarde van een mindmap o.a. omwille van bepaalde redenen die je hierboven aangeeft, ben ik het oneens met meerwaarde omwille van feit dat je met een mm plots een beroep doet op beide hersenhelften. Die verschillen in functies van hersenhelften worden al te vaak zo fel overdreven en ongenuanceerd voorgesteld! Ook wanneer je gewoon een lineair schema maakt zul je beide helften gebruiken hoor! Of mis ik een wetenschappelijke studie waarbij deze claim werd aangetoond. Dan zou ik deze dolgraag lezen!
Ben het met Robert eens. Sterker nog, ik ben er zelfs van overtuigd dat je hier al op jonge leeftijd mee kunt (moet) beginnen en dat het zeker vruchten afwerpt. De scores op het onderdeel Kritisch luisteren op de toets CITO taal voor kleuters zijn bij ons op school hoger, sinds we mindmappen inzetten bij de lessen begrijpend luisteren. De eerste stappen richting wetenschappelijk onderzoek zijn inmiddels gezet. Voor meer info http://www.mindmappenmetkleuters.nl.
Dat de functies van de twee hersenhelften ongenuanceerd voorgesteld worden, onderschrijf ik. Dat ligt veel ingewikkelder. Zo is er bijvoorbeeld ook het emotionele brein. Als het ons lukt om nieuwe kennis te koppelen aan emotionele gebeurtenissen is de kans dat we het onthouden een stuk groter (hoewel ik ook daar nog geen wetenschappelijk bewijs van heb gevonden).
Of de functie van beide hersenhelften ‘fel’ wordt overdreven waag ik te betwijfelen. Mijn gevoel zegt dat we in het onderwijs wel heel vaak een beroep doen op de linker hersenhelft. Natuurlijk doet daar de rechter hersenhelft ook mee, maar het beroep op beelden, kleuren, beweging etc. is toch een stuk minder. Een mindmap is een instrument om dat te doorbreken. Dat wil ik bereiken in het onderwijs, misschien dat ik daarom soms wel een beetje overdrijf.
Leren.Hoe?Zo! @LerenHoeZo
Wetenschappelijk bewezen meerwaarde van #mindmapping is tot heden (nog) niet overweldigend toch?
Leren.Hoe?Zo! @LerenHoeZo zegt:
Ik claim niet dat er geen meerwaarde is maar stel vast dat er weinig wet. evidentie is als backup.
Wendy @lampadedromy zegt:
Dus het enige wat ‘we’ kunnen zeggen is dat er een mogelijke #correlatie is.
Aanbevolen:
http://lerenhoezo.wordpress.com/2013/08/23/mind-the-map/
AutiMaatschap @autimaatschap
Voor sommigen is het een wayoflife en meerwaarde is er dus zeker!
Luister zelf maar! @lampadedromy
https://www.youtube.com/watch?v=ZpNZJNQHAHw