Brainpartner | Mindmappen in het onderwijs

online mindmap maken

met MINDMAPMAKER  |  blijvend gratis

vertel me hoe

online  mind map met mindmapmaker

start direct

mind map onlinedrs. Robert Pastoor onderwijspsycholoog

Mijn naam is Robert Pastoor. Ik ben onderwijspsycholoog en specialist mindmappen.

Heeft u een vraag, ik help u graag persoonlijk.

Een digitale mindmap maken

Wilt u snel zelf aan de slag met het maken van een mindmap, bedenk dan eerst waarom u dat wilt:

  1. Als u zelf iets moet leren (en onthouden), dan is een mindmap op papier aan te bevelen. 
  2. Om de leerstof (nogmaals) te verwerken, is een digitale mindmap heel handig.

Op de pc

Natuurlijk is een gratis app het fijnste. Daarvan zijn er heel veel, maar vaak voldoen die helemaal niet aan de theorieën van Tony Buzan. Bovendien zijn er aan veel van die apps maandelijkse kosten verbonden. Een goede app die blijvend gratis is, is Mindmapmaker. Deze werkt ook op een Chromebook. 

Mindmapmaker is volledig online en blijvend gratis

Mindmapmaker werkt in veel verschillende browsers. Onder andere Chome, Edge en Safari.Ook in een browser op een tablet werkt Mindmapmaker prima. 

Helemaal mooi is dat, als de app eenmaal in de browser staat, er geen internet verbinding meer nodig is. 

Mindmaps gemaakt in Mindmapmaker, kunnen op veel verschillende manieren worden opgeslagen. Dat kan op de computer, op een memory-stick, in de cloud of bijvoorbeeld in Google drive. 

Zowel in het centrale thema als boven de takken kunnen afbeeldingen worden opgenomen die ergens zijn opgeslagen (bijvoorbeeld in Google drive). 

Maak direct goede mindmaps met Mindmapmaker

online  mind map met mindmapmaker

Wat vind uw brein prettig?

Het risico van digitale mindmappen is dat het strakke organisatieschema’s worden. 

Als dan ook nog onvoldoende wordt gelet op het gebruik van kleur en afbeeldingen, dan zal uw brein snel afhaken.  

Daarom adviseer ik de handleiding te downloaden en een aantal belangrijke dingen vooraf te bekijken.

Uw plezier in het maken en gebruiken van digitale mindmappen zal zeker toenemen. 

Hoe kan dat? Gratis?

Omdat wij vinden dat zo veel mogelijk scholen gebruik moeten kunnen maken van Mindmapmaker willen wij dit programma blijvend gratis houden voor iedereen en altijd. 

Maar, deze app ontwikkelen en bijhouden kost veel tijd. Daarom plaatsen wij advertenties. 

U kunt een ad-blocker gebruiken. Scholen adviseren wij zelfs om dat te doen. Wij zouden echter in dat geval een vrijwillige bijdrage zeer op prijs stellen. 

Een digitale mindmap in het onderwijs

Steeds meer scholen maken gebruik van een mindmap als tool voor de leerlingen. Dat is begrijpelijk want met behulp van een mindmap kunnen leerlingen beter onthouden. Een mindmap moet dan wel voldoen aan een aantal belangrijke regels. 

Hieronder ziet u over welke regels het gaat.

online mind map gratis

Veel digitale apps voldoen niet aan deze regels. 

1. GROOTDat een mindmap gemaakt moet worden op een groot vel en liggend (landscape) dat is voor mindmappen op de computer geen probleem. Schermen zijn als vanzelf liggend en digitale mindmappen kunnen bijna allemaal oneindig groot worden gemaakt. Om overzicht te houden is het wel belangrijk dat er niet al te veel subtakken zijn. 

2. Onderwerp

Het onderwerp moet in het midden staan. Dat is in nagenoeg alle digitale mindmap apps het geval. Maar, het onderwerp moet ook in kleur zijn. Bij veel digitale mindmap apps is het niet eens mogelijk om een afbeelding in het midden toe te voegen. 

3. Takken

Elke tak heeft één kleur. De subtakken hebben dezelfde kleur als de hoofdtak. Er zijn heel veel apps die alle takken in dezelfde kleur hebben. Hier worden uw hersenen niet blij van. Het gaat er juist om dat u bij een bepaald onderdeel een verbinding legt met de betreffende kleur. Daarmee wordt onthouden makkelijker. 

Op elke tak mag maar één woord staan. Dat kan met de meeste online mindmap apps, maar het gebeurd heel vaak dat dat woord in een kader aan het einde van een tak staat. Dat is niet verboden, het kan juist een positief effect hebben, maar als alle woorden in een kader staan, gaat de nadruk op belangrijke zaken verloren. 

Dat de takken ongeveer even lang moeten zijn als het woord op de tak, is een vereiste waar geen enkele online app aan voldoet. 

4. Afbeeldingen

Een  mindmap is een woordweb als er geen afbeeldingen in staan. Bij veel online apps is het onmogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Dat is dus per definitie geen mindmap.  Afbeeldingen behoren boven de tak te staan. Als er al afbeeldingen in een online mindmap staan, staan die vaak in het kader bij het woord ( ernaast). Dat is niet zo heel erg, maar de regel is erboven. Die regel hanteren we vooral als we mindmappen op papier maken. Hierdoor wordt voorkomen dat er verwarring bestaat bij welke tak een afbeelding hoort. Als leerlingen net hebben geleerd dat een afbeelding boven een tak moet , dan is het wel erg onlogisch dat, als ze een online mindmap gaan maken, de afbeeldingen er niet boven staan. Afbeeldingen mogen een beetje gek zijn. Dit maakt onthouden nog iets makkelijker. Gekke plaatjes kunnen overal vandaan worden gehaald (let wel op de licentierechten). Maar, het is online niet zo makkelijk om een willekeurige afbeelding van internet af te halen en in een mindmap te plakken. Er moet in het programma dan een upload mogelijkheid zijn. Dat is lang niet altijd het geval. 

5. Volgorde

Als een mindmap een volgorde heeft, dan begint de mindmap op de plaats waar de kleine wijzer op 1 staat en wordt de mindmap gelezen met de klok mee. Niet elke mindmap heeft een volgorde. Een brainstorm bijvoorbeeld heeft geen volgorde. Dan maakt het niet uit welke tak waar staat en waar je begint te lezen. Een mindmap met bijvoorbeeld een programma van een workshop heeft wel degelijk een volgorde. Die begint dus op 1 uur. 

Bron: Deze regels zijn gebaseerd op the mindmap theorieën van Tony Buzan

Tony Buzan verwijst naar fantastische software ( iMindMap)  maar daar is helaas geen goede online app van.  iMindMap is alleen te gebruiken als u een computer of een netwerk heeft waar software op geïnstalleerd kan worden. De meeste scholen hebben dat niet meer. Het nadeel van die software is dat ie niet gratis is. Leerlingen die deze software ook willen gebruiken moeten die dus ook kopen. iMindMap heeft wel een online app: iMindMap for web. Een (onoverkomelijk) nadeel is dat die versie geen mogelijkheid biedt om eigen afbeeldingen te uploaden. 

Bespaar tijd

Training Mindmapmaker

U kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met Mind Map Maker. Lees in dat geval de handleiding goed of ga gewoon aan de slag en los problemen op als u er tegenaan loopt. Maar, u kunt Mind Map Maker leren in 90 minuten. Wij verzorgen voor u een workshop en na 90 minuten kunt u Mind Map Maker snel en goed gebruiken. Wij kunnen dat voor u individueel doen, in een kleine groep of zelfs in hele klassen (onderwijs). 

Een les van 90 minuten kost € 255,- 

Wie zijn wij?

drs. Robert Pastoor, specialist mindmappen in het onderwijs

drs. Robert Pastoor

Nico Pisa

Nico Pisa

drs. Robert Pastoor

Mijn naam is Robert Pastoor

Ik ben onderwijspsycholoog en specialist mindmappen in het onderwijs; zowel met mindmappen op papier als mindmappen op de computer.

​Nico Pisa, is ruim 40 jaar werkzaam geweest in het primair onderwijs, waarvan vele jaren als directeur.

Onze passie is kinderen, leerlingen en studenten mindmappen te leren gebruiken om beter te onthouden en beter te presenteren. 

Info

ALGEMENE VOORWAARDEN

KvK: 172984891

Brainpartner

drs. R. Pastoor

Zandsteeg 27

4255 SE  Nieuwendijk

Wij respecteren uw privacy en zullen uw gegevens nooit verkopen.

Meer…

Volg ons op: FacebookVolg ons op: Google+Volg ons op: TwitterVolg ons op: LinkedIn

Zoeken naar:

Copyright  2018 Brainpartner, mindmappen in het onderwijs  / OpenGenius Ltd   Alle rechten voorbehouden