Brainpartner - home

mindmappen in het onderwijs

..

Mindmap op papier

Mindmap op papier maken

 Hoe mooi zou het zijn als u en uw leerlingen fantastische mindmappen kunnen maken? Zijn de regels van mindmappen eenmaal bekend, dan wordt leren een feest. 

Online mindmap

online mind map gratis

Maak mindmappen voor u en uw leerlingen nog boeiender door gebruik van een gratis app. 

drs. Robert Pastoor onderwijspsycholoog

Mijn naam is Robert Pastoor. Ik ben onderwijspsycholoog en specialist mindmappen.

Heeft u een vraag, ik help u graag persoonlijk.

Zelf een mindmap maken

Wilt u snel zelf aan de slag met het maken van een mindmap, bedenk dan eerst waarom u dat wilt:

  1. Als u zelf iets moet leren (en onthouden), dan is een mindmap op papier aan te bevelen. 
  2. Een digitale mindmap is heel handig om de leerstof (nogmaals) te verwerken.

Op Papier

Als u een mindmap op papier wilt gaan maken, begin dan met een groot vel papier (minstens A3) en gebruik vooral stiften en kleurpotloden erbij.

Online

Voor een digitale mindmap is een gratis app natuurlijk het fijnste. Als de mindmap online gemaakt kan worden ( zonder installatie ) is dat helemaal mooi. Dit is mogelijk met MindmapMaker. Die vindt u HIER.

Mindmappen bij u in de klas

Om in de klas aan de slag te gaan met mindmappen, zijn er heel veel mogelijkheden.

Ik adviseer u om écht eerst samen met uw de leerlingen met de regels te leren. Zie Mindmappen op papier

In de bovenbouw van het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs en hoger, adviseer ik om de leerlingen ook eerst digitaal vaardig te maken om met mindmappen aan de slag te gaan.

In de groepen 2 t/m 4 Is een start mogelijk met begrijpend luisteren en mindmappen. Met de jongste kinderen kunt u aan de slag met een prentenboek en aan de hand daarvan kan dan een grote mindmap in de kring worden gemaakt. Voor de groepen 3 en 4 zou daar een stap bij kunnen komen door een mindmap te maken waarbij de volgorde van een verhaal in een mindmap wordt weergegeven. 

Als uw school nog niet heeft gewerkt met mindmappen, adviseer ik – na het aanleren van de regels – aan de slag te gaan met de mindmap START. Hier leren de leerlingen welke stappen ze moeten zetten voordat ze beginnen met lezen van een boek. 

Daarna kunnen ze met VRAGEN aan het werk. Welke vragen kunnen we stellen aan de hand van een tekst / boek?  

en hele belangrijke les is dan AANTEKENINGEN en SAMENVATTEN met behulp van een mindmap. Deze les is geschikt voor alle leerlingen vanaf groep 7. ( ook VO en MBO ) 

Tenslotte een hele leuke les over het vormen van je eigen mening met behulp van een  mindmap.

In deze tijd van nepnieuws is die laatste een hele belangrijke.  Die les is vooral geschikt voor leerlingen van groep 8 basisonderwijs en hoger. 

Dit zeggen anderen van Robert

Jan Jutten

Independent Education Management Professional

Robert ken ik sinds enkele jaren; we ontmoeten elkaar regelmatig op studiedagen in het land. Ik heb hem leren kennen als een gepassioneerde werker die mensen kan binden en inspireren. Zijn kennis en vaardigheden op het gebied van mindmappen vind ik indrukwekkend: een aanrader voor elke school! Praktisch, motiverend en leerzaam. Onlangs hebben we met Natuurlijk Leren een hele dag met hem mogen werken rond I-Mindmap. Iedereen was vol lof over de voorbereiding, inhoud en aanpak.

Carolien Levert

Robert Pastoor is vakbekwaam en kent zijn expertise. Is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en past dit direct toe in zijn interactieve trainingen!

Michel Steenbrink

Robert heeft mij getraind in onderwijs klassenmanagement en didactische flexibiliteit. Vooral de flexibiliteit is ie zelf een aansprekend voorbeeld van. Geen enkel moment heeft Robert geprobeerd iets op te leggen. Hij heeft wel zijn programma, maar zoekt daarin altijd de beste methode om zijn studenten tegemoet te komen, desnoods door het programma aan te passen. Door zijn nauwkeurigheid en duidelijkheid is ook meteen duidelijk wat Robert van je verlangt en wat je op moet leveren. Zijn passie ligt heel duidelijk in mindmappen. Hij kan er heel enthousiast over vertellen maar hij voert ook zijn volledige planning in een mindmap.Ik heb 13 zeer prettige trainingen gehad van Robert, vol met leermomenten waar ik nog vaak gebruik van ga maken!

Van Natalie Roffel-Weil ontving ik dit bericht:

“In negen weken heb ik het mindmappen in een groep 6, 7 en 8 (30 leerlingen) geïntroduceerd. Geweldig om te zien hoe de leerlingen deze vaardigheden eigen hebben gemaakt. “

Willem Oostra (Roobol)

Met de klas de 5 regels van de mindmap besproken en verwerkt op de manier zoals op de studiedag. Ze vonden het fantastisch en verbaasden zichzelf toen de regels daarna getoetst werden. Ze wisten eigenlijk alles nog! De kinderen zijn helemaal enthousiast en misschien nog mooier om te weten, veel kinderen maken gebruik van een mindmap om hun toetsstof te leren. Sommige kinderen doen dit ook digitaal.  Bedankt!

Mindmap leerling 1Mindmap leerling 2

Wie ben ik?

drs. Robert Pastoor, specialist mindmappen in het onderwijs

drs. Robert Pastoor

Mijn naam is Robert Pastoor

Ik ben onderwijspsycholoog 

Mijn passie is kinderen, leerlingen en studenten  te laten leren en beter te onthouden. Dat doe ik vanuit de theorieën van systeemdenken. 

Samenwerking

Info

ALGEMENE VOORWAARDEN

KvK: 172984891

Brainpartner

drs. R. Pastoor

Heistraat 12G

5691 CA  Son en Breugel

Wij respecteren uw privacy en zullen uw gegevens nooit verkopen.

Meer…

Volg ons op: FacebookVolg ons op: Google+Volg ons op: TwitterVolg ons op: LinkedIn

Zoeken naar:

Copyright  2022 Brainpartner   /  Alle rechten voorbehouden